Úszó atomerőművek

Elindult tengeri útjára a sok bírálatot kiváltó, úszó atomerőmű, és már be is indították 10 százalékos teljesítményszintre kapcsolva Oroszország és a világ első és egyetlen úszó atomerőművének egyik reaktorát.

A Lomonoszov Akadémikus nevű úszó erőművet a szentpétervári hajógyárban építették meg, és onnan bocsájtották vízre.

 

 

Az Akagyemik Lomonoszov szentpétervári Balti Hajógyárból indult útjára. A létesítmény végső célállomása Pevek, amely Csukcsföldön, Oroszország távol-keleti részén található. Az úszó blokk hálózatra kapcsolása után a világ első, ilyen célból épült atomerőműveként fog üzemelni – derül ki a Roszatom közleményéből.

 

 

Jelentős mérföldkőnek számít ez a projekt és az egész világ atomenergetikai ipara szempontjából. Az úszó atomerőművek lehetővé teszik, hogy a legtávolabbi régiók is villamos- és hőenergiához jussanak, így segítve elő azok növekedését és fenntartható fejlődését.

Az orosz atomjégtörők háromszáz reaktor/év biztonságos működésére alapozva az úszó atomerőművek rendelkeznek a legmodernebb biztonsági és védelmi rendszerekkel és várhatóan a legbiztonságosabb nukleáris létesítmények közé tartoznak majd.

 

 

Pevekben már befejezték a part menti infrastruktúra kiépítését. Az úszó atomerőmű kikötéséhez és üzemeltetéséhez szükséges mólókat és más vízparti építményeket tesztelték, és azok jelenleg már használatra készen állnak.

A nukleáris üzemanyag berakása és a legénység fedélzetre lépése után az Akagyemik Lomonoszovot Pevek kikötőjébe vontatják. Az úszó atomerőmű becsült vontatási sebessége 3,5-4,5 csomó, azaz 7-8 km óránként.

Az Akagyemik Lomonoszov az elöregedő Bilibinói Atomerőművet és a Csaunszk szénerőművet fogja kiváltani, a jelenlegi szinthez képest évi 50 000 tonnával csökkentve a szén-dioxid-kibocsátást. A hálózatra való csatlakoztatás után az Akagyemik Lomonoszov lesz a világ legészakibb nukleáris létesítménye.

Az úszó atomerőmű élettartama 40 év, amely meghosszabbítható 50 évre. A létesítményt üzemidejének végeztével speciális bontóműhelybe vontatják.

 

 

Az úszó atomerőműnek köszönhetően lehetővé válik, hogy az Oroszországi Föderáció nehezen elérhető területei is villamos energiához jussanak, függetlenül a közlekedési infrastruktúrától, a vidék jellegétől és az üzemanyag-szállítás árától. A kis atomreaktorok háromtól öt évig nonstop tudnak üzemelni üzemanyag újratöltése nélkül, így jelentősen csökkentik a villamos energia árát. A reaktorok különösen jól használhatók azokban a régiókban, amelyeknek hosszú partszakaszuk van és korlátozott a lehetőségük az elektromos hálózat elérésére. Az úszó atomerőművet a part bármelyik pontjára szállíthatják, ahol azok rákapcsolódhatnak a már meglévő elektromos hálózatra.

 

 

 

A létesítményt hevesen támadják a Greenpeace környezetvédői és "lebegő Csernobilnak" hívják, az Ukrajnában 1986-ban bekövetkezett atomerőművi baleset katasztrofális következményeire emlékeztetve.