Toll nélküli csirke

 

Egy izraeli genetikus, Avigdor Cahaner tenyésztette ki a világ első toll nélküli csirkéjét, egy genetikai intézményben Tel Avivban, Izraelben.

A toll nélküli csirkék jelenthetik a megoldást a forró égövi országokban az állattartó telepek számára - véli az izraeli genetikus. Véleménye szerint az állati tollak kinövesztése és utólagos eltávolítása egyébként is felesleges költség. 

 

 

Az újszerű csirke alacsonyabb kalóriatartalommal bír, környezetbarát, és jobban tűri a meleg éghajlatot - állítja Avigdor Cahaner, a jeruzsálemi Héber egyetem kutatója. Az általa kitenyésztett vörös bőrű meztelen szárnyas a természetes kopasznyakú fajták és a hagyományos brojlercsirke célzott keresztezésével jött létre.

A brojlercsirkéket arra tenyésztették ki, hogy gyorsan gyarapodjon a súlyuk. De ez a folyamat hatalmas hőtermeléssel jár. Az ipari körülmények között tartott állatok 20 fokos hőmérsékletben élnek, hogy maximális lehessen a súlynövekedés. De a meleg éghajlatú országokban ennek eléréséhez drága légkondicionálásra van szükség, amit a szegényebb farmerek nem tudnak megvásárolni - mondta a tollatlan csirkét kitenyésztő Avigdor Cahaner.

 

 

A kísérletek ellenzői emlékeztetnek arra, hogy a véletlen genetikai mutációk miatt tollukat vesztett csirkékkel már korábban is végeztek kísérleteket, és kiderült, hogy az állatok jobban szenvednek, mint normális társaik. A kakasok képtelenek a párosodásra, mert nem tudnak egyensúlyozva csapkodni a szárnyaikkal.

 

 

A meztelen állatok ezen kívül inkább ki vannak téve az élősködőknek, a szúnyogoknak és a napszúrásnak.

A toll nélküli madarak, különösen a fiatal példányok, ezen kívül sokkal érzékenyebbek lennének a hőmérséklet minden rezdülésére - mondta a New Scientistnek Tom Acamovic, a skóciai Ayr-ben működő agráregyetem munkatársa.

Azonban véleménye szerint ez a csirke ugyan egy rusnya kis jószág, de sok előny rejlik a tollainak hiányában. Hiszen a tápanyagok nem fecsérlődnek a tollak képzésére, és a pályafutása végén az állatot nem kell megszabadítani a tollruhától.

 

 

Az állatvédők tiltakoznak

"Ez a csirke gusztustalan. Az eset jó példája a beteges kutatási céloknak, és obszcén dolog azt állítani, hogy a léte hasznára volna a fejlett országoknak" - mondta Joyce D'Silva, az ipari állattartást ellenző Compassion in World Farming szervezet munkatársa.

 

 

A tollak nélkül nevelkedő csirkét gyorsabban és környezetkímélőbb úton fel lehet dolgozni - véli az izraeli genetikus. A toll hulladéknak számít. A csirkéket etetni kell, hogy olyasmit termeljenek, amit utána el kell dobni. A feldolgozásnál ugyanígy plusz energiát és rengeteg vizet visz el a tolltól megszabadítás.

A keresztezés útján létrejött csirke jelenlegi formájában kisebb, mint a hagyományos brojlerek. Cahaner szerint további keresztezésekkel növelhetők az állat méretei.