Termékek

Szójadara

Növényi fehérjetakarmány, mely a szójabab oldószeres extrakciójával készül. A hazai takarmányipar egyik nélkülözhetetlen fehérje forrása a szója. Szinte minden fajú állat eledelében megtalálható valamilyen formában. A ország takarmánypiaca mintegy 4 millió tonna, a legfontosabb fehérjenövény a szója, amely nélkülözhetetlen a takarmány előállításához. Az országba évente 550-600 ezer tonna import szója érkezik, de évről évre növekszik a hazai előállítás is. A szóját, mint a többi olajnövényeket, elsősorban az olajért termesztették és termesztik. Mára azonban a szójadara melléktermékből társtermékké nőtte ki magát. Ezt főként magas fehérje értékének köszönheti, hiszen a szójadara 44-48%-os protein értékekkel rendelkezik.

 

Repcedara

Hazánkban és az Európai Únióban a biodízel üzemanyagok felfutásával párhuzamosan a repcetermesztés is gyors növekedésen ment át.
A repcemagból a repceolajat kinyerik, mely használatos élelmezési és biodízel célre is. A folyamat végén fennmaradó repcedarát magas fehérjetartalma és alacsony rosttartalma miatt fehérjeforrásként alkalmazzák az állatok takarmányozása során.

 

 

Napraforgódara

Növényi fehérjetakarmány, mely a napraforgómag sajtolása és extrahálással végén keletkezik. Napraforgómagból az olajkinyerés után keletkező melléktermék. Nem tartalmaz antinutritív vagy toxikus anyagokat. Nyersfehérje tartalma kielégítő, lizinben viszonylag szegény, metioninban gazdag takarmány, jó foszforforrás. Emészthetőségét rosttartalma befolyásolja, fehérje emészthetősége 90%.

 

 

Műtrágya

A műtrágya nem természetidegen anyag. A műtrágyázással olyan kemikáliákat nem juttatunk a talajba, amik már eleve nem lennének jelen. Ugyanazon fontos tápionokat tartalmazza, melyeket a talaj- és a szervestrágyák is szolgáltatnak. Tehát megfelelően alkalmazva a műtrágyák minimális káros hatással' járnak a környezetre nézve. Sőt, amennyiben ténylegesen a talaj hiányosságait pótolják, illetve a talajhibákat orvosolják (tápelemarányok és aránytalanságok megszüntetése, túlzott savasság vagy lúgosság tompítása, stb.), úgy alkalmazásukkal egészségesebb talaj, talajélet, növényzet, állati és emberi közösségek jöhetnek létre a korábbi pusztaságokon.

 

 

 

Feliratkozom a hírlevélre