Tengervízben növekvő rizs

 

 

Kínai tudósok azt állítják, hogy kulcsfontosságú mezőgazdasági áttörést értek el, és magas hozamú rizst képesek termeszteni sós víz segítségével.

 

 

Ez megoldás lehet az éhező néprétegek ellátására is. Az új rizsfajta csak Kínában 200 millió, világszerte pedig további többszáz millió embernek nyújthat élelmet.

Az új növénytörzset korábban már kipróbálták és tesztelték, és a Csingtao Sóoldat-Alkáli Toleráns Rizs Kutatási és Fejlesztési Központ tudósai közel háromszoros, 4,5 tonnás hozamot értek el vele hektáronként. Egyes helyeken azonban a termés elérte a 9 tonnát hektáronként.

Kutatócsoport azt reméli, hogy az új fajtákat tengerközeli lápokban is lehet majd termeszteni, így nemcsak az édesvizű, szárazföldi rizsföldeken folyhatna termesztés. Az új rizsfajta 200 millió embernek nyújthat élelmet.

 

 

Az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy ezeket az új törzseket egyelőre csak olyan vízben tesztelték, melyek a természetben megtalálható sós vizek sótartalmának mindössze a 10 százalékával rendelkeznek. Vagyis higított sós vízre terjedtek ki a kísérletek.

A rizstermesztés rendkívül vízigényes folyamat, a mezőket el kell hozzá árasztani nagy mennyiségű édesvízzel. Kínában csak a termőföldek kis részén végezhető ez, mert a talajban magas a sótartalom.

 

 

A rizs hétezer éve számít az emberiség egyik fontos eledelének, és az ENSZ adatai szerint napjainkban a Föld népességének több mint fele fogyasztja a rizst alapvető élelmiszerként, hogy bevigyék szervezetükbe az alapvető tápanyagokat.

A magas terméshozamú rizsfajták termesztése azonban energiaintenzív folyamat, ráadásul műtrágya is szükséges hozzá, aminek az előállítása és a használata is környezetszennyező.

 

 

A hígított tengervízzel fejlődő rizst már jelenleg is árulják. Azonban az 50 jüanos kilónkénti ár az új fajta esetében nyolcszor drágább, mint a hagyományos rizs.

A tudósok azt mondják, hogy még évekig fog tartani a kutatás, mire kidolgoznak olyan rizsfajtákat, amelyek tiszta tengervízben képesek növekedni.