Szőrös csirke???

 

Nem egy genetikai módosítás eredménye, csak a látvány megtévesztő. 

 

VILÁGSZERTE HÓDÍT A PELYHESKE, AVAGY A SILKIE CSIRKE

 

Nálunk, egyelőre szinte ismeretlen, Amerikában viszont már jó ideje tartják és fogyasztják a Silkie néven emlegetett és valójában az ázsiából, feltételezhetően kínából származó, fekete csontú csirkét, ahogy ott mondják: wu gu ji-t. Ráadásul, nem egy géntechnológiai mutánsról van szó, mert őshazájában évszázadok óta ismerik, még Marco Polo is megemlékezett róla, melynek bár a csontja nem is mindig fekete, a bőre igen sötét, kékes-szürkés, húsa pedig bézs színű, jóval sötétett mint a hagyományos csirkének. Sűrű és pelyhes, egyenesen selyemhez hasonló tapintású tollazattal rendelkezik, ráadásul több féle élénk színben tud pompázni. 

 

Shamo, a japán harci kakas

 

Az eredetileg Sziámból származó shamo-változatok már régóta Japán dísztyúk- állományát gazdagítják - ahol a shamo név egyszerűen harcost jelent. Az évek során a harci stílus változása és a tenyésztők egyedi ízlése miatt különböző variációk jöttek létre tochinge-ken, chiba-shamo, koshamo, óriásshamo, tuzo, yagito, saipan, kimpa, stb. elnevezésekkel.

 

 

Ayam Cemani

A XXI. században, ugyanott tartunk, ahol az őseink, amikor feltették magukban a nagy kérdést: "Mi volt előbb, a tyúk, vagy a tojás?" -Azóta sem tudjuk, ám az az egy biztos, hogy a világon a legdrágább tojás, a tyúkja csodálatos és egyedülálló genetikai tulajdonságai miatt kerül arany-árba. 

Az Ayam Cemani, más néven "Lamborghini baromfi", az egyik legdrágább csirke a világon, van olyan tenyészállat, amely 2.500 $-os, azaz közel 700.000.- forintos áron kelt el. Igaz, a vegyes ivarú 7 hónapos csibék már 280.000.- forintért elérhetőek. A "Lamborghini tojások" ára több, mint 10.000.- forintba kerül darabonként, ám tudunk olyan tenyésztőről, aki 50.000. forintnak megfelelő összegért adta el ugyanennek a fajtának a tenyésztojásait.

A különleges jávai csirke nevében is hordozza az értékét: ez a madár teljesen fekete színű. A fekete szín nem csak a  tollakra korlátozódik, az állat teljes egészére- kívül és belül is! A bőre, a csőre, a tollazata, a nyelve, a lábai, a körmei, - sőt, még a húsa, csontjai, és a belső szervei - beleértve a csontvelejét is - koromfekete. Vérük, igaz nem fekete, de feltűnően nagyon sötét színű. Színüket egy különleges genetikai elváltozás, a fibromelanosis okozza. 

Nem mindannapi rítus ilyen állatot fogyasztani, bár az árát tekintve közel sem olyan egeket rengető, mint Amerikában vagy Európában. Ezen régiókban valódi luxuscikknek tekinthető.

 

 

Szultán baromfi

A törökök tenyésztették ki a XVI. században ezt a látványos baromfi fajtát. Mintha saját képükre formálták volna, ha szembe nézünk velük felfedezhetjük bennük a szultánság minden jegyét - szakáll, bajusz, nagy turbán és bő gatya. Az 1800-as években angoloknál lett nagyon népszerű. 5 lábujjal rendelkezik, de a selymek sötétzöld bőrével ellentétben bőrszíne világos. A legelterjedtebb és sokáig egyetlen elfogadott színe a fehér. A tyúkok térlátása igen rossz a bő, oldalra boruló, zárt turbán miatt, a kakas szerencsésebb ezen a téren, mivel bóbitája inkább felfelé törő. A kakasok taréja "V" alakú, szarvszerűen két felé ágazó. Speciális tartási igényük nincs, de saras, szennyezett kifutóban a tollazatuk gyorsan koszolódik, töredezetté válhat, valamint mivel elég sok időt töltenek a talajon, éjszakára sem mindegyik húzódik fel ülőrúdra, csak zárt tartásra, volieres elhelyezésre javasolt, mert a ragadozók könnyen begyűjthetik őket.

 

Frizzle

Őkelme egy frizzle! A “frizzle gén” valószínűleg Ázsiából származik, hiszen göndör tollazatáról már a 18. században voltak feljegyzések a Távol-Keleten. A faj érdekessége, hogy tollazatuk nem laposan rétegződik, mint a legtöbb hagyományos csirkefaj esetében. És bár sokan külön fajtának tekintik a rojtos csirkéket, előfordulhat, hogy egy hagyományos csirkének is születnek ilyen furcsa utódai. A fotón egy lengyel fajtát láthatunk.