Precíziós gazdálkodás

 

 

A mezőgazdaság manapság kritikus ponthoz érkezett. A gazdáknak sokkal nagyobb mennyiségeket kell megtermelniük ugyanakkora földterületen, korlátozott erőforrások mellett.

A mezőgazdaság, mára digitalizálódott, GPS alapúvá vált. Manapság a fejlesztések középpontjában a precizitás és az okos megoldások kerültek.

Ezt a fajta új gazdálkodási módot nevezzük precíziós gazdálkodásnak.

A precíziós gazdálkodás lehetővé teszi a gazdáknak, hogy kevesebb erőforrást felhasználva (víz, növényvédő szer, munkaerő, műtrágya, vetőmag, stb.) védjék a természetet mindamellett, hogy terméseredményeik növekedjen.

Mint a legfejlettebb műholdas rendszer, a GPS az alapja a precíziós gazdálkodásnak. Ezt főleg automata kormányzáshoz és tájékozódási pontok létrehozásához használják a mezőgazdaságban. A GPS lehetővé teszi, hogy a gép többször is nagy pontossággal haladjon végig ugyanazon a nyomvonalon. Így az emberi tényezőből eredő hibák száma minimalizálódik, pontos és kiszámítható lesz a munka a földön.

A GPS-es navigáció tökéletes megoldás a pontos, gyors és egyenletes munkához. Ugyanazokban a haladási mintákban dolgozik a gép, ami csökkenti a kihagyott területeket és az átfedéseket.

 

 

AUTOMATA KORMÁNYZÁS A TÖKÉLETES PRECIZITÁSÉRT

A navigációs rendszerek másik fő előnye, hogy más rendszerekkel összehangolva a gépet képessé teszik az automatikus kormányzásra. Ez pedig még inkább csökkenti az emberi tényezőből eredő hibák számát, nagyobb uralmat tesz lehetővé a vezetés felett, illetve csökkenti az átfedéseket. Továbbá kevesebb emberi munkaerő kell az irányításához, így hatékonyabban tudnak termelni a gazdák.

 

 

 

A FÖLD FELTÉRKÉPEZÉSE

Számos módon nagyon pontosan meg tudjuk határozni a földünk egyes paramétereit. Elsődlegesen a mechanikus módszerrel mechanikus úton korábban begyűjtött minták alapján tudunk egy ún. reskripciós térképet előállítani. Következőleg a gépekre rögzített szenzorok valós idejű adatokat gyűjtenek, amelyet a munkagép fedélzeti komputerre elemez, majd végrehajtja a megfelelő tevékenységeket az adatok alapján. Harmadik verziójában a távérzékelés révén drónok, repülők és műholdak azonosítják be az adott terület tulajdonságait.

 

VRT A MEGFELELŐ INPUTANYAGOK KIJUTTATÁSÁÉRT

A feltérképezéshez kapcsolódik szorosan a VRT (variable rate technolgy), amely szintén elengedhetetlen a precíziós gazdálkodás szempontjából. Ez a módszer teszi lehetővé, hogy az inputanyagokat a megfelelő mennyiségben juttassuk be a talajba, a korábban vagy valós időben nyert adatok alapján. Ennek a technológiának az alapja az automata szenzoros, vagy a manuális mintavételes adatgyűjtés, és a térinformatikai adatelemzés és megjelenítés, valamint a munkagépek programozhatósága. Ez a rendszer képes irányítani a permetezés, trágyázás, öntözés, talajművelés valamint a vetés folyamatait is. 

 

 

A következő évtizedekben nagyon sokat fog fejlődni még a technológia, és számos új eszköz a segítségére lehet a gazdáknak a gazdálkodásban. 

A rendszer magasabb termésátlagokat és jobb minőségű terméseket fog eredményezni amellett, hogy kevesebb inputanyagot kell a földbe juttatni, kevesebb üvegházhatású gáz kerül a légkörbe, és sokkal környezetbarátabb lesz a mezőgazdaság, mint napjainkban.