Növénytermesztés a Marson

 

Sokakat érdeklő fontos kérdés, hogy ha sikerült az embernek eljutnia a Marsra, sikerülhet-e ott növényeket termeszteni, hogy az első telepeseknek legyen mit enniük. Egy kísérletben most arra voltak kíváncsiak, hogy a marsihoz hasonló talajon egyáltalán megélnek-e a növények.

 

 

 Habár vihetjük majd magunkkal a készleteinket, hosszútávon sokkal ésszerűbb lesz a saját terményeinket ott kitermelni.

Szerencsére holland kutatók már találtak négyféle zöldség- és gabonafélét, melyeket igaz, egyelőre földi körülmények között, de a vörös bolygóéhoz hasonló talajon termelnek, és amelyek emberi fogyasztása biztonságos.

Az egyetemen dolgozó kutatóknak 2013 óta 10 különböző terményt sikerült felnevelniük a Mars földjéhez hasonló talajon, melyek közül néhány még nem mondható emberi fogyasztásra alkalmasnak. Ezeken további teszteket végeznek. Melyek ezek a növények? A burgonya, a rukkola és az orvosi vízitorma.

 

 

Ezek a vizsgálatok azonban csak egy részét teszik ki annak a nagy erőfeszítésnek, amit a kutatóknak tenniük kell annak érdekében, hogy meg tudják állapítani, elfogadhatóak-e a mezőgazdasági körülmények a Marson. Hosszabb távon, a geomérnökök valószínűleg egy globális felmelegedési programot fognak elindítani a felszínen, aminek célja a légkör felmelegítése, a jégsapkák elolvasztása, és talán a bolygó bizonyos területeinek elárasztása friss és egy kissé sós vízzel.

 

 

Azonban még rövidtávon is sok víz előállítására van szükség a vörös bolygón ahhoz, hogy a növények igényei abszolút ki legyenek elégítve. De a víz csak egyike annak a sok dolognak, amire szükségünk lesz, ha elég ételt akarunk termeszteni a Marson

Bár a Mars a leginkább Föld-szerű azonban, különbözik is sok szempontból.

A Marson a gravitáció körülbelül egyharmada, mint a földön. A Mars a napfény felét kapja a Földdel szemben, de sokkal magasabb a káros ultraibolya (UV) és a kozmikus sugárzás. A Mars felszíni hőmérséklete körülbelül -60 ° C, és vékony atmoszférája elsősorban szén-dioxiddal telt.

A Föld talajától eltérően, amely nedves, gazdag tápanyagokban és mikroorganizmusokban, amelyek támogatják a növények növekedését, a Mars egy száraz terület, amely vegyi anyagokat tartalmaz, amelyek az emberre nézve mérgezőek.

Továbbá-  a legutóbbi felszín alatti tó felfedezése ellenére- a Marsi víz többnyire jég formájában létezik, és a bolygó alacsony légköri nyomása miatt a folyékony víz kb.5°C-on kezd forrni.

 

 

 

 

 

A növekvő globális népesség növeli az élelmiszerek iránti keresletet. Ennek a keresletnek a kielégítése érdekében meg kell növelnünk a mezőgazdasági termelékenységet, de ez negatív hatással van környezetünkre.

E célok elérésének legjobb módja a már széles körben használt növények javítása lenne. Az olyan létesítmények kialakítása, mint például a javasolt Mars kutatások nagymértékben elősegítenék a növényi kutatások átfutási idejét, amely az élelmiszer-biztonságra és a környezetvédelemre gyakorolt ​​hatást elősegítené.