Melyik az az ország...

 

 

Második legnagyobb élelmiszer-exportőr a világon annak ellenére, hogy kicsi és túlzsúfolt.

Az ország szárazföldi területének több mint felét mezőgazdasági célokra használják.

Az első számú paradicsomtermelő a világon.

Üvegházainak területe nagyobb, mint Manhattan.

 

 

Aki még nem tudja annak eláruljuk, hogy Hollandia.

 

 

Mindössze 41.543 km2 földterülettel rendelkezik.

És ennek ellenére ez az ország a világ második legnagyobb élelmiszer-exportőre.

A kormányzati források szerint Hollandia 2017-ben közel 92 milliárd dollár értékű mezőgazdasági terméket exportált, másodsorban csak az Egyesült Államokba.

Ez azt jelenti, hogy több élelmiszert exportálnak, mint bármely más európai országban, beleértve a sokkal nagyobb szomszédokat, mint például Németország, Franciaország és Olaszország.

 

 

 

Az ország következetesen arra összpontosított, hogy innovatív módszereket keressen a magasabb hozamok előállítása érdekében kevesebb ráfordítással.

A National Geographic áttekintése szerint ez a világ egyik leghatékonyabb gazdálkodási módszeréhez vezetett:

Az üvegházakhoz.

 

 

Míg a burgonya hektáronkénti átlagos hozama kb. 9 tonna, Hollandiában sok gazdaság több mint 20 tonnát termel.

Sok növény esetében a vízfelhasználás holland módszerekkel 90% -kal alacsonyabb.

A vegyi növényvédő szereknek a nagy üvegházakban való használatát szinte megszüntették.

2009- től a Holland baromfi- és állattenyésztők 60% -kal csökkentették az antibiotikumok használatát.

2003 és 2014 között az új gyártási technológiák eredményeként 28% -kal nőtt a növényi hozam, 6% -kal csökkent a felhasznált energia, és a  műtrágya használatát 29% -al csökkentették.

 

 

A hollandok növelték a termelés hatékonyságát, hatalmas ipari üvegházak hálózatán keresztül, amelyek közül néhány akár 175 hektár vagy annál több.

 

Ezek az üvegházak nemcsak melegen tartják a növényeket, mintha a mérsékelt éghajlaton lennének (meghosszabbítva a növekedési időszakot), ellenőrizhető és mérhető a környezet, például a talaj nedvességtartalma. Valójában ezek az üvegházak annyira hatékonyak, hogy Hollandia a világ legnagyobb exportőre a hagyományosan sokkal melegebb éghajlatot igénylő gyümölcsre: a paradicsomra.

 

 

A hollandok az innováció élvonalbeli szakaszában vannak az agrár-vállalkozás minden vonatkozásában!

 

A munka nagy része a kutatás-vezérelt mezőgazdasági tudásközpontból, a Wageningen University & Research (WUR) -ból származik, amely Amszterdamtól 50 mérföldre délkeletre található.

Nemcsak kutatóegyetemként szolgál, ahol a világ minden tájáról érkező emberek tanulnak és fejlesztnek új technológiákat a növénytermesztési módszerek fejlesztése érdekében, hanem egyúttal a vállalkozói környezet elősegítésére is számos induló vállalkozás támogatásával.

Itt tervezték és valósítottak meg olyan technológiákat, mint autonóm traktorok, pásztázó drónok, állati oltások, LED-es üvegházhatású lámpák.

Valójában „Food Valley” elnevezés, hivatkozás arra, hogy olyan sikeres volt az agrár-üzleti vállalkozások létrehozásában, mint a Szilícium-völgy a technológiai vállalkozások számára.

 

 

Néhány holland kutató számára a világ éhínségének aggodalma részben a történelmi nemzeti traumából származik: Hollandia is súlyos éhínséget szenvedett el, a második világháború éveiben.

 

 

Ernst van den Ende, a WUR Növénytudományi Csoport ügyvezetõ igazgatója a National Geographic cikkben így foglalja össze:

Nem csak egyetemi dékán vagyok. Egyik felem növénytudományt folytat, de a másik felem kilenc különálló üzleti egységet felügyel, amelyek a kereskedelmi szerződések kutatásában vesznek részt.

A bolygónak több élelmet kell előállítania a következő négy évtizedben, mint a történelem összes gazdája betakarított az elmúlt 8000 évben.

 

 

Folyamatosan vizsgálják a termelékenység mellett a mezőgazdaság fenntarthatóságának, javításának lehetőségeit is.