Magyar innováció-Mobilgomba

 

Sokan emlékezhetünk még a nyolcvanas évek zsákos gombatermesztő technológiájára.

A gombatermesztés annak idején a dél dunai pincékből indult el. Mára azonban más európai országok lettek a piacvezetők, például Hollandia, Írország vagy Lengyelország. Igaz a kilencvenes évek elején volt egy jelentősebb felfutás de ennek is hamar vége szakadt.

Más lehetőség nem is volt, mint a pincés termesztés, a tőkehiány miatt. Esély sem volt arra, hogy modern termesztő berendezést vásároljanak.

 

Pár éve azonban elérhető egy magyar innováció - a MOBILGOMBA.

Akár városi körülmények között is, bárki lehet sikeres gombatermesztő. Legalábbis ezt ígérik a Mobilgomba ötletgazdái.

 

 

 

De mi is az a Mobilgomba és hogyan képzeljük el?

 

Ez egy olyan zárt mikroklímával rendelkező ház, ami lehetővé teszi az év minden hónapjában a gombatermesztést. A különlegessége pedig az, hogy tervezhető és egységes termesztési eljárást biztosít. A Mobilgomba ötvözi a sátras és a pincés termesztés előnyeit, kiküszöbölve a kettő hátrányait.

 

 

A pincében való gombatermesztés hátránya maga a helység adottsága, amelyet nem lehet megváltoztatni: problémás a légcsere, a kártevők jelenléte, a szigetelési gondok. Ami még ennél is nagyobb kihívás, hogy ehhez a termesztési formához komoly háttértudás, szakmai felkészültség kell. A sátras gombatermesztés hátulütője pedig a hatalmas helyigényből fakad. Ezzel szemben a gombatermesztő ház csupán 18 négyzetméternyi területet igényel és szaktudás nélkül is, szinte bárki laskagomba – termesztővé válhat. A laskagomba előnye még, hogy kis helyen nagy mennyiségben lehet termelni, valamint kevesebb kártevője van, mint más gombafajtáknak. A Mobilgomba ötletgazdái szerint könnyű az értékesítése is. A laskagomba 15-20 százalék közötti fehérjetartalommal, magas B-, B1-és D-vitaminnal, valamint magas ásványi anyag tartalommal rendelkezik.

 

 

 

Már több település önkormányzata érdeklődött, hogy a Mobilgombát bevonnák a közmunkaprogramba. „Van igény arra, hogy az utcasöprésén túl értelmes feladatot adjanak azoknak, akiknek lakóhelyén nincs más lehetőség. Az így megtermelt élelmiszer bekerülhet a közétkeztetésbe, ami erősíti a gomba helyi felértékelődését.

 

 

Helyi adottságoktól független a Mobilgomba. A termőzsákkínálat alkalmazkodik az évszakhoz, mást adnak télre, mást nyárra – van olyan törzs, ami plusz huszonöt fokig terem. A letermett komposzt viszont remek talajjavító, vízmegtartó képessége kiemelkedő. Tápanyagot ad a talajnak, de elfűteni is lehet, sőt brikettálható is. A rendszer kialakításánál cél volt, hogy ne hulladékot, hanem inkább hasznot termeljünk.

 

 

A Mobilgomba projekt megalkotói többet adnak mint egy mobilház, termelői hálózatot teremtenek:

  • bárki lehet sikeres termelő, akár másodállásban is jövedelem kiegészítéseként,
  • ügyfeleik minden szakmai segítséget megkapnak, hiszen közös érdek a terméshozam növelése
  • egyenlő piaci esélyeket teremtenek ügyfeleiknek, hiszen ön ugyanazt a kiváló minőségű gombát termeszti és értékesíti, mint a többi Mobilgomba ügyfelük
  • folyamatos szakmai továbbképzést és piaci információt biztosítanak ügyfeleiknek
  • igény esetén értékesítési támogatást nyújtanak ügyfeleik részére

 

 

 

Öröm látni, hogy egyre többen fordulnak az alternatív újhullámos megoldások felé, így a gyengébb minőségű termőtalaj vagy szűkös termőterület ellenére is megoldást jelenthet a konténeres gazdálkodás.

Az innovatív megoldással Magyarország ismét versenypozícióba kerülhet és teret nyerhet a gombatermesztés piacán.