Lyukas tehenek

 

Az ag­rár­szek­tor egyre spe­ci­á­li­sabb öt­le­tek­kel nö­veli a hús- és a tej­ho­za­mot. A meg­lé­kelt tehén ennek az el­vá­rás­nak a kép­ződ­mé­nye. Fura, de a jó­szág­nak akár ké­nyel­me­sebb is lehet az élete óri­ási lyuk­kal az ol­da­lán.

 

 

Nehéz elképzelni olyan tehenet, amelyiknek az oldalán egy bő 30 centiméteres lyuk tátong. Biztos mindenkiből ellenérzést vált ki az ilyen állatról készült fotó, a lékelt marha nem természetes, sőt! Állatkínzást kiált minden jóérzésű ember. Hozzáértők szerint azonban egy ilyen lyuk éppenséggel az állatok kényelmét is szolgálja. Bár tény, hogy a lékelésről a leginkább érintetteket, azaz a marhákat eddig még nem kérdezték meg.

 

Sokan vitatják annak az eljárásnak a létjogosultságát, amelynek során lyukat vágnak a tehenek oldalába, hogy a farmerek, illetve a kutatók jobban hozzáférjenek a jószág bendőjéhez. Bár a beavatkozásnak állítólag sok előnye van, egyes állatvédő szervezetek szerint a módszer rendkívül kegyetlen.

 

 

Nem mai találmány ez a nagy visszhangot keltő eljárás: már az 1833-as forrásokban is említést tesznek róla, de rohamosan terjedni csak az 1920-as évektől kezdett.

Lényege, hogy az ún. fisztulát rutinszerűnek számító műtéti technikával beültetik a tehén oldalában kialakított nyílásba, ami közvetlen hozzáférést biztosít a jószág bendőjéhez. A többnyire műanyagból, vagy gumiból készült kb. 20 cm átmérőjű eszköz zárható, így megakadályozza, hogy a bendőből bendőtartalom, a külvilágból pedig idegen anyag kerülhessen a hasüregbe.

 

 

Számos előnye van

Bár kezdetben kizárólag különböző kísérletek miatt alkalmazták a módszert, ma már más célja is van: elősegíti a fenntartható és környezettudatos gazdálkodás térhódítását.

Az eljárásnak köszönhetően ugyanis belülről is meg lehet figyelni a szarvasmarhák emésztését, és egyszerűbb megállapítani, milyen mértékben hasznosult a takarmány. A szakértők azt állítják, az ilyen, úgynevezett fisztulás tehenek a környezetvédelemhez is hozzájárulnak, hiszen elősegítik azoknak a táplálékoknak a kifejlesztését, amelyek a legkevesebb metángázt termelik.

 

 

Egyes források kitartanak amellett, hogy a módszer megkönnyíti az egészségügyi beavatkozások elvégzését, így az állat hosszabb élet élhet. Bendőműködési zavar esetén például a gazda műtét nélkül ki tudja venni a bendő tartalmát, illetve közvetlenül a bendőbe juttathatja a megfelelő gyógyszert.

A hivatalos vélemény szerint az eljárás teljesen fájdalommentes a jószágok számára, ám tény és való, hogy a tehenek nem tudják elmondani, mit éreznek a beavatkozás közben. Az állatok jogaiért küzdő szervezetek többsége is ezzel érvel: azon az állásponton vannak, hogy kegyetlenség ilyet tenni a tehenekkel.

 

 

A zúgolódóknak azonban nem csak magával az eljárással van gondjuk. Egyre nagyobb felháborodást vált ki az a szokás, hogy különböző vásárokon látványosságként mutogatják a fisztulás teheneket, ráadásul a vállalkozó kedvű turisták bele is nyúlhatnak a lyukba.