Kóstolja meg a Solenopsis- t kaláccsal!!

 

... ami nem más, mint a hangya!

 

 

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete arra hívja fel a figyelmünket, hogy több mint 1900 ehető rovarfaj él a Földön, melyek közül több száz már most része sok ország étrendjének.

Az entomofágia, a rovarok élelmiszerként való fogyasztása egy biztonságos és egészséges módja annak, hogy csökkentsük a káros rovarirtó szerek használatát.

 

 

A rovarok tenyésztése és feldolgozása sokkal kevesebb helyet igényel, mint a szarvasmarhák, disznók és juhok tartása. A rovarok sokkal hatékonyabban tudják átalakítani a táplálékukat fehérjévé, mint a fenti állatok, ami azt jelenti, hogy kevesebb takarmánnyal több élelmet tudunk előállítani. Ráadásul ők jóval kevesebb üvegházhatású gázt bocsátanak ki, mint a legtöbb háztáji.

Vagyis a tücsökfarm sokkal környezetbarátabb, mint a szarvasmarha-tenyésztés.

 

 

A Little Food már létre is hozott egy rovarfarmot, hogy legyen elegendő alapanyag a bizonyára ínycsiklandó fogásokhoz.

Egyelőre nem nyitott éttermet, viszont különféle ízesítésű – fokhagymás, paradicsomos – szárított tücsköket csomagol, illetve szintén ízesített tücsöklisztet is tart a kínálatában.

 

 

A szöcskék és társaik a legelterjedtebben fogyasztott rovarok, azon egyszerű oknál fogva, hogy szinte mindenhol megtalálhatóak és könnyű elkapni őket. Rengeteg fajuk létezik, melyek kiváló fehérjeforrást jelentenek. A tücsköknek és szöcskéknek inkább semleges ízük van, így remekül lehet fűszerezni őket 

 

 

Bogarak

A leggyakrabban fogyasztott bogarak az orrszarvúbogár és a galacsinhajtó bogár. Őket élve majszolják az Amazonas-medencében, Afrika egyes részein és más trópusi és mérsékelt övi sűrűn erdős régiókban. Mivel igen változatos faj, ezért könnyen megtalálható a fatörzseken, kidőlt fákon, valamint az erdő talaján. (Úgy hallottuk, hogy a bennszülött amerikaiak parázson megsütik és úgy eszik, mint a pattogatott kukoricát). Ezek a bogarak hatékonyan alakítják át a cellulózt (amely emészthetetlen az ember számára) emészthető zsírokká. A bogarak általában több fehérjét tartalmaznak, mint a legtöbb más rovar.

Lisztkukac

A szürke színű lisztbogár lárvája a mérsékelt égövben él világszerte. A lisztkukacban ugyanannyi fehérjét, vitamint és ásványi anyagot találhatunk, mint a halakban és más húsokban. Vagy itt van egy másik egészséges csemege: a kis sáska fehérje tartalma egy szinten van a sovány darált marhahúséval, viszont kevesebb zsírt tartalmaz grammonként.

Büdösbogarak

Ha le tudjuk győzni az állat jellegzetes szagától való viszolygásunkat, ezek a rovarok almát idéző ízt kölcsönözhetnek ételünknek – legelterjedtebben a szószoknak. Érdemes tudni, hogy a büdösbogarak értékes jódforrásként szolgálhatnak, emellett érzéstelenítő és fájdalomcsillapító tulajdonsággal is rendelkeznek. 

 

 

Hangyák

Azt gondolnánk, egy étkezéshez rengeteg hangyára van szükség, ami valóban igaz – viszont rendkívül kiadósak: a több ezer hangyafaj egyikéből, a vörös hangyából 100 gramm mintegy 14 gramm fehérjét nyújt, amely több, mint ami egy tojásban található. Sok más tápanyag mellett közel 48 gramm kálciumot és jelentős mennyiségű vasat tartalmaz – mindezt kevesebb, mint 100 kalóriában, alacsony szénhidrát tartalommal.

 

 

Legyek és szúnyogok

Habár ezek az állatok – beleértve az ehető termeszeket és a tetveket – jóval kisebb népszerűségnek örvendenek a többieknél, mégis gyakorta helyet kapnak az asztalon. A számos sajtfélén kifejlődő legyek felvehetik “lakóhelyük” ízét, míg a vizes élőhelyekről származó rovaroknak kacsára vagy halra emlékeztető aromája alakulhat ki.