Így is lehet...

 

 

 

Minden paradicsomnak Amerika az őshazája. Európában sokáig úgy gondolták, hogy a paradicsom levelét kell megenni. Egy francia gyógyszerész aztán megpróbálkozott a bogyók elfogyasztásával, ezt követően Londonban nyilvános paradicsomevő rendezvény bizonyította, hogy senkinek nem kell mérgezéstől tartania. Ma a világ évi paradicsomtermelése 3 millió hektáron 70 millió tonna.

 

 

Nagy név a paradicsom szakmában a burgerlandi Erich Stekovics, hitoktatónak tanult, majd rámaradt szülei földje. Már gyerekkorában megismerkedett a termesztés mikéntjével.  A vállalkozását 2000-ben indította, s az évek során egyre nagyobb ismertségre tett szert. Hamarosan beleszerelmesedett a paradicsomba, majd a mezőgazdász a világ legkülönbözőbb tájairól szerzett be paradicsommagokat.

 

 

 

Mára a hírek szerint több, mint 3200 fajtát termel, és mind emellett az EU-s vetőmagszabályozással szembeszállva is elismertséget szerzett. Fertőzugban, Boldogasszony (Frauenkirchen) környékén termeli a paradicsomot szántóföldön felkötözés nélkül, szalmatakarással.

 

 

„A nálunk termett paradicsomnak paradicsom íze van, a paprikának paprika íze. A nagyüzemi és génkezelt zöldségek, gyümölcsök elveszítették az eredeti zamatukat. Egyszerűen ízetlenek.”

A számszerűségnél fontosabbnak tartja a minőséget. Bekötött szemmel, csupán ízleléssel akár kétszáz paradicsomfajtát is képes felismerni. Közülük a perui sárga fürtös a kedvence, amely fürtökben terem, igaz, csak mogyorónyiak a bogyók, de egy tövön akár ezer is beérik.

 

 

30 hektáros területén 100 tonna paradicsom terem. Számottevő hányadát exportálja. Nem nyersen, hanem lekvárnak, sűrítménynek feldolgozva. Illetve egészben, apró üvegekben, rozmaringgal, fokhagymával ízesítve, olaszrizlingben eltéve.

A gazdaságából kikerülő különlegességekre és a biotermékekre a katari sejk is felfigyelt. Megunta az ottani „átlagízeket” ültetvényépítésre kéri a paradicsomkirályt.

De érdeklődés érkezik Dubaiból és más arab országokból is.