Feleslegessé válhat a nitrogénműtrágya?

 

Kutatók olyan eljáráson dolgoznak, ami a jövőben képessé teheti a növényeket arra, hogy saját maguk termeljék meg a fejlődésükhöz szükséges nitrogénmennyiséget.

 

 

Tudja, mire van szüksége a növényeknek? Persze, talajra, vízre és napsütésre van szükségük. Ezt mindenki tudja. De itt van egy titok: nitrogénhez is szükségük van. A növények nitrogént használnak, hogy a DNS-t a sejtjeikbe, valamint az egészséges szárakhoz és levelekhez juttassák. A probléma az, hogy bár a Föld atmoszférája 78% nitrogénből áll, a nitrogén nitrogéntartalmát a növények nem használhatják.  

 

 

A St. Louisban működő Washington University kutatói olyan baktériumot hoztak létre, amely nappal fotoszintézis segítségével oxigént állít elő, éjszaka pedig nitrogén felhasználásával klorofillt termel a fotoszintézishez – írja a sciencedaily.com. Ez az eredmény a jövőben olyan növényekhez vezethet, amelyek maguk állíthatják elő a fejlődésükhöz szükséges nitrogénműtrágyát, és azért a termelőknek nem kell komoly összegeket fizetniük.

Ez, a több millió ember élelmiszer-ellátását megkönnyítő megoldás egyelőre lehetetlennek tűnik, de a kutatók hangsúlyozzák, hogy nagyon is komoly lehetőségről van szó, vagyis a Himadri Pakrasi professzor által irányított felfedezés forradalmi változást hozhat a világ mezőgazdaságában és a környezetvédelemben.

 

 

Az új módszer tehát nemcsak a műtrágyák árának megtakarítását jelenti, de erősen csökkentheti a műtrágya gyártással együtt járó üvegházhatású gázkibocsátást is.

A műtrágyagyártás ugyanis energiaigényes és alacsony hatékonyságú folyamat, mivel a kész N-műtrágyák jelentős része – a vizeket szennyezve – kimosódik a talajból, miközben a körülöttünk lévő levegő gyakorlatilag kimeríthetetlen nitrogénforrást képez.

A növények a levegő nitrogénjét csak megfelelő baktériumok segítségével tudják megkötni, amelyeknek a növényekbe való beépítése még nincs teljesen kidolgozva, de a kutatócsoport állításuk szerint nagyon közel jár a végleges megoldáshoz.