Eltűnik a banán?

 Komoly veszélyben van a banán, és ha nem teszünk ellene valamit, akkor az általunk ismert és fogyasztott banánfajta örökre kipusztulhat.

 

 

Az általunk ismert banánfajta, amit jelenleg a világ legtöbb országában és hazánkban is lehet kapni, a Cavendish. Amit viszont kevesen tudnak, hogy az 1960-as években egy másik banánfajtáért bolondultak az emberek. A Gros Michel sokak szerint egy sokkal finomabb változata volt a népszerű gyümölcsnek, azonban a Fusarium gomba támadása következtében kipusztult és a most használt Cavendish vette át a helyét, mivel akkor úgy gondolták, hogy ez képes ellenállni a fertőzésnek.

 

 

A cavendish immunis volt a fertőzésre, át is vette a Gros Michel helyét, ám 1992-ben megjelent a fusarium elnevezésű gomba új verziója, a TR4, erre a változatra pedig a Cavendish sem immunis.

2004-ben kiderült, hogy a vadon termő banánfaj, a Musa Acuminata Malaccensis viszont ellenáll az új TR4-es gomba okozta betegségnek. Ez a banánfajta viszont gyakorlatilag ehetetlen, viszont azt a gént, ami a természetes védelmet adja a gomba ellen, sikerült bevinni a Cavendish-banánba.

Ez viszont génmódosítás, és hiába a WHO állásfoglalása, hogy a GMO biztonságos, a szigorú ausztrál törvények azt sem tették lehetővé, hogy a kutatást végző tudós a génmódosított banánt emberi fogyasztási tesztnek vesse alá, magyarul megkóstolja.

 

 

Megoldást nyújthatott volna egy 2016-os forradalmian új génszerkezeti eljárás, a CRISPR, amivel a Cavendish-banánt egyszerűen albínóvá teszik, vagyis az így módosított banán nem tartalmaz más élőlényből származó genetikai kódot, ezáltal kikerüli a GMO-tiltást. Azóta viszont egy EU-s határozat bezárta ezt a kiskaput is, Európában a CRISPR-rel módosított növények is génmanipuláltnak számítanak.

A csodabanán visszakerült a laborba, a nép pedig továbbra is retteg a GMO-tól, miközben a banán a trópusi égövön nagyjából 400 millió ember számára alapvető élelmiszer.

 

 

 

A világ banánexportjának majdnem kétharmadáért öt ország felel, ezért nem meglepő, hogy őket sújthatja a leginkább a Panama betegség terjedése. A legnagyobb banántermelők: Ecuador, Belgium, Guatemala, Costa Rica és Kolumbia lehetnek a legnagyobb bajban, de számos afrikai országra is kedvezőtlen hatással lesz a banánkrízis. Szerencsére eddig a gomba még nem támadta meg a legnagyobb exportőröket, hiszen jelenleg csak Ausztráliában, Afrika egyes részein és Ázsiában pusztít, de a szakértők szerint csak idő kérdése, hogy a fent említett országokat is elérje a fertőzés.

 

 

Nemcsak a termelő, hanem a beszállító országoknak is komoly károkat okozna, ha megszűnne az évi 34 milliárd dollárra becsült banánipar.

A szakértők szerint az egyetlen megoldás az lehetne, ha felgyújtanák az összes fertőzött ültetvényt, majd az egészet újrakezdenék egy új banánfajta elültetésével.