Eltűnhetnek a fecskék

 

Egyre nagyobb mértékben csökken a fecskék száma hazánkban.

A figyelmeztetések és a törvények ellenére évről évre tömegével verik le a fecskefészkeket, szinte mindig a költési időszak közepén. Ekkor elpusztul a tojás, a fióka, és gyakran a kotló madár is.

 

 

Az elkövetések hátterében szinte mindig az önkormányzatok állnak. A fecskefészkeket általában azért verik le, mert azt mondják, hogy a fecskeürülék veszélyt jelent, ugyanakkor az semmivel nem jelent nagyobb veszélyt, mint bármilyen más ürülék.

„A településen össze nem szedett sok tonnányi macska- és kutyaürülék sokkal nagyobb kockázatot jelent” – mutatott rá Orbán Zoltán a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője.-, hozzátéve, hogy a fecskeürülék potyogása egy nagyon egyszerű eszközzel, a fészek alá felhelyezett, körülbelül kéttenyérnyi fém, fa vagy műanyag lappal, úgynevezett fecskepelenkával megakadályozható.

 

 

Minden egyes fecske, amíg Magyarországon van, minimum 1 kilogramm rovart eszik meg, s ha egy-két millió fecske hiányzik hazánkból, egy-két millió kilogramm rovar marad.

 

 

 

A fecskék által fogyasztott rovarok közé tartozik szinte az összes mezőgazdasági kártevő, illetve azok a szúnyogfajok, köztük az újabb betelepülők, amelyek akár halálos betegséget is terjeszthetnek. 

A fecskeállomány eltűnésével Magyarország természetes biológiai védekezési potenciálja csökken a klímaváltozás körülményei közepette.

Ha eltűnnek a fecskék, akkor a rovarok ellen be kell vetni a kémiai idegmérgeket, amelyek minden rovart elpusztítanak, többek között a beporzó rovarokat is, és a vízbázison, a táplálékon keresztül az emberi szervezetbe is bejutnak, és minket is megmérgeznek.

 

 

„Próbáljunk meg együtt élni a fecskékkel!”

 

A biodiverzitás csökkenése nagy veszélyeket rejt. Semmilyen állatfaj nem tűnhet el következmények nélkül, hiszen mindegyiknek megvan a maga fontos szerepe a biológia rendszerben és táplálékláncban egyaránt. Ha nem sikerül megállítani a fecskék számának rohamos redukálódását, az a különböző állatok mellett, az emberre is nagy veszélyt jelent. A fecskék nélkül elszaporodhatnak a haszonállatokat fenyegető szuronyos istállólegyek és bagócslegyek, amik megbetegítik ezeket az emberek számára táplálékot adó emlősöket.

 

 

A Magyar Madártani Egyesület felhívja a figyelmet arra, hogy a saját és környezetünk érdekében nekünk, embereknek is hozzá kell járulnunk a fecskék védelméhez, és segítenünk kell a számuk csökkenésének mérséklését. Lehetővé kell tennünk, hogy fészket rakhassanak, és hogy minél nagyobb legyen a madarak költési sikere.

 

Az alábbi videókon megtekinthetjük, hogyan gyűjtik kis fecskéink a sarat, majd építik fáradhatatlanul, mérnöki pontosságal, apró csőrükkel a fészküket. Elképesztő pontosság, hatalmas munka, amit az ember egy mozdulattal tesz tönkre.