Pulzáló elektromos térerő újszerű alkalmazási területei

 

A pulzáló elektromos térerő (PEF) élelmiszeripari alkalmazása ma már nem csupán a folyékony halmazállapotú élelmiszerek kíméletes, hőkezelés mentes tartósítására irányul, hanem egyre inkább előtérbe kerül a fél-szilárd, szilárd élelmiszerek kezelése.

 

Ezekben az esetekben az elektromos erőtér a sejtmembrán áteresztőképességének módosítása által a növényi vagy állati sejt belsejéből történő anyagtranszportot segíti.

A kezelés során alkalmazott elektromos térerő nagysága megközelítőleg egy nagyságrenddel kisebb, mint az eltarthatóság növelése érdekében a mikroorganizmusok inaktiválása esetén, ezáltal az energiafelhasználás is jóval alacsonyabb.

 

 

 

A technológia ilyen irányú felhasználásának leggyakoribb formája a növényi sejtekből történő értékes komponensek kinyerésére. Ez megnyilvánulhat a gyümölcsfeldolgozás során a  lékihozatal növelésében, a növényi nyersanyagok feldolgozása során keletkező melléktermékekben, olajos magvakból az olajkihozatal növelésében, vagy a szárítási folyamat gyorsítsásában. A technológia lehetőséget kínál a kalcium kinyerésére csontokból és tojáshéjból.

 

 

 

 

Ezen túlmenően a kezelés során bekövetkező struktúraváltozásnak és az ezzel összefüggő technofunkcionális tulajdonságok változásának köszönhetően sikerrel alkalmazható pl.: a burgonya chips gyártásában, ahol csökkenthető a sütési idő, a sütés során felvett olaj mennyisége és jóval egységesebb, jobb minőségű termék állítható elő. 

A PEF tecnológiának különös jelentősége van a borkészítés folyamatára is, melynek eredményeként polifenolokban gazdagabb bor készíthető rövidebb idő alatt.