Elektrolizált víz a gazdálkodás jövője?!

 

A zöldségtermesztők nagy örömére olcsó és egyszerű módon védekezhetünk a növényeket megtámadó gombák ellen: ez a szer nem más, mint az elektrolizált, más néven ionizált víz, amit egyébként az egészségügyi intézményekben, kórházakban fertőtlenítésre használnak.

 

 

- Például talajfertőtlenítésre, eszközök tisztítására is lehetne használni. A bionövény-termesztők is alkalmazhatnák, a tárolásban is segít, a polcokon hosszabb ideig marad friss marad az áru – magyarázza a szakember, Karine Cadoret.

A kutatók remélik, hogy az új módszerrel csökkenthető a vegyi anyagok használata a mezőgazdaságban, a gombaölőszerek egy részére pedig talán hamarosan már nem is lesz szükség.

A kezelés előnye, hogy jóval kisebb költséggel jár, mint a vegyszeres kezelés, ugyanakkor szermaradvány nem marad vissza utána.

A kaliforniai székhelyű, vegyi anyagokat gyártó és forgalmazó Ushio America vállalat bejelentette, hogy pH-semleges elektronizált vizet hoz forgalomba, amelyet a növények fejlődésének serkentésére és bizonyos betegségeinek megelőzésére, illetve kezelésére lehet felhasználni.

 

 

Az elektrolízis útján előállított, tiszta konyhasóval elegyített víz (amely tulajdonképpen hígított nátrium hipoklorit) alkalmazásának ötletét Japánból vették át, ahol azt már több éve sikerrel használják és kedvező növényvédelmi hatását az USA agrárminisztériuma és Növényvédelmi Ügynöksége (EPA) is elismerte.

Hektáronként mintegy 1,000 liter elektronizált, precízen összeállított elegy kipermetezése hatékonyan elősegítheti a növények egészséges fejlődését, visszaszorítva a kártékony baktériumok, gombák és mikrobák kártételét, hajtatóházi és szabadföldi termesztésnél egyaránt. Ugyanakkor az oldat gyakorlatilag nem mérgező, mivel a klór megkötött formában van benne. Ezért semmiféle káros maradvány nem marad vissza utána, és nincs szükség munkavédelmi óvintézkedésekre sem. Az ártalmatlan szer további előnye, hogy költségei a vegyszeres kezelésnek legfeljebb egy töredékét teszik ki.