Drónok a mezőgazdaságban

 
 

 

A pilóta nélküli repülőgép, vagyis a drón eredetileg katonai célokra fejlesztett olyan repülőeszköz, amely valamilyen ön- vagy távirányítással rendelkezik. A mezőgazdaságban használt drónok a földterületek hatékony, rövid idő alatti felmérését teszik lehetővé. A nedvességtartalomtól kezdve a tápanyagtartalmon és a tömörödöttségen át rengeteg információ gyűjthető össze akár egyetlen felszállással is. A drónok arra is lehetőséget teremtenek, hogy a szakemberek valódi HD minőségű képeken élőben, késedelem nélkül tekintsenek át egészen nagy területeket, akár tíz kilométer feletti távolságról. Ez áradások,illetve belvíz és erdőtűz esetén is hasznos lehet. 

A drónt a beépített szoftver teszi alkalmassá a precíziós gazdálkodásra, mivel feldolgozza a beérkező információkat, ezzel hasznos képet nyújt a gazdálkodóknak a területekről.

Az infravörös felvétellel meg lehet figyelni egy rovarkártétel mértékét, mivel a megtámadott növény víztartalma megváltozik, és így az arról készített kép is módosul. 

Korábban a növények és a talaj állapotának felmérését repülőgéppel végezték, de ezeket hamarosan leváltja a drón, amely kisebb és környezetkímélőbb is.

A drónok kitűnő példái annak amikor a technológiát az ember és természet szolgálatába állítjuk. A jövőbe tekintve számtalan felhasználási lehetőséggel szolgál munkánk megkönnyítésére és költséghatékonyabbá tételére.