Bányából, kertet!

 

Riasztó mértékben fogy a termőföld a világon, veszélyeztetve a Föld népességének élelmezését. Gyökeres változtatásra van szükség az élelmiszer-termelésben.

Kevés szó esik a termőföldről, talán mert annak pusztulása nem olyan látványos. Pedig a termőföld az élet alapja. Az élelem 95%-a a talajból származik, de a termőföld ugyanúgy véges, mint a víz vagy a kőolaj.

 

 

A Föld 13 milliárd hektárnyi szárazföldjének kevesebb mint a fele használható mezőgazdaságra, beleértve az állattartást is. Földművelésre pedig mindössze 1,4 milliárd hektár alkalmas, mert a többi túl vizes, száraz, sziklás, rossz minőségű, mérgezett vagy fagyos. A termesztésbe bevont területek legalább harmada pedig gyenge vagy súlyosan kimerült.

 

Alternatív megoldásokat előző cikkeinkben már bemutattunk, mint például a víz alatti vagy a vertikális növénytermesztés.

 

 

Újabb lehetőségként, Londonban szokatlan módját választotta két vállalkozó néhány, még a második világháborúban épült légoltalmi menedékhely hasznosításának. A föld alatti farmon élelmiszert termesztenek, méghozzá kiváló minőségben, egyre növekvő vásárlói keresletet magukénak tudva.

A Growing Underground egy föld alatti gazdaság, amelyet 2012-ben alapított két brit férfi, Richard Ballard és Steven Dring. A második világháború alatt épült, hatalmas légópince egy részét, azóta növénytermesztésre használják.

London számos légitámadást élt át a második világháborúban. A lakosság védelme érdekében, a város alatt nyolc hatalmas menedékhelyet építettek, ahová a civilek egy része behúzódhatott a bombázások idején. Mindegyik légoltalmi hely nagyjából 8000 ember befogadására alkalmas. A teljes, mintegy 6500 négyzetméteres terület hatodát néhány éve egy prosperáló farmgazdaság foglalja el.

 

 

A gazdaság havonta mintegy két tonna élelmiszert termel, elsősorban kis helyigényű, étkezési célra felhasználható növényeket, főként saláták alapanyagait és fűszernövényeket.

A farmon LED világítással szimulálják az éjszakák és a nappalok váltakozását, és hidroponikus rendszereket alkalmaznak a termesztésben.

A hidroponikus növénytermesztés olyan termesztési mód, amikor a növekedéshez szükséges tápanyagokhoz nem a talajból, hanem tápfolyadékból jut hozzá a növény. A föld alatti gazdaságban ezzel a megoldással dolgoznak a gazdálkodók, terményeikre pedig jelentős vásárlói kereslet mutatkozik.

 

 

A közép-angliai Nottingham egyetemének oktatói Saffa Riffat professzor vezetésével új és meglévő alagutak összekapcsolásával hoznának létre egy, a földalatti növénytermesztést kiszolgáló rendszert.

A szakemberek szerint a koncepció nagy termésmennyiséget és elsőrangú élelmiszerbiztonsági feltételeket jelenthet, kiszolgálva ezzel a gyarapodó városi lakosság igényeit.

A speciális gazdaságokat a szakemberek egy, az intenzív növénytermesztés céljára épített földalatti alagúthálózat részévé tennék, amely lehetőséget biztosítana a növekvő városi lakosság táplálására. Mivel mindez a települések alatt kapna helyet, a közlekedési költségeket és a széndioxid-kibocsátást is csökkentené.

A kultúrnövény-termesztés alagútjait új fúrási technikákkal hoznák létre, méghozzá úgy, hogy azok kapcsolódjanak az elhagyatott, egykori szénbányákhoz és polgári légvédelmi alagutakhoz.

 

 

A földalatti gazdaságokban történő növénytermesztés alapjait szintén a hidrokultúrás rendszer, illetve fotoszintézist lehetővé tevő LED-ek alkalmazása jelentik.

A technológia egyik legnagyobb előnye, hogy nem lenne kitéve szezonális vagy klimatikus körülményeknek, tehát egész évben úgy lehetne termeszteni a növényeket, hogy nem hatnának rájuk a betegségek, a károsítók, a szélsőséges időjárás és a természeti katasztrófák.

Kollégájával, Yijun Yuan professzorral, aki a fenntartható energia és a bányamérnöki terület egyik specialistája, azon dolgoznak, hogy 2-3 év alatt kidolgozzák az elképzelés megvalósításának lehetőségeit.