Avatar valósága

 

Rejtve a felszín alatt, összefonódva a Föld megdöbbentően sokszínű növényeinek gyökereivel, létezik egy biológiai szupersztráda, mely összeköti a növények országának tagjait, s melyet a kutatók „wood wide web”-ként emlegetnek [a "world wide web", azaz az internetes világháló mintájára]. Ez a természetes hálózat nagyjából úgy működik, ahogyan a mi internetünk, lehetővé téve úgy a kommunikációt a növények közt, mint a tápanyagok megosztását, vagy akár egymás károsítását.

A hálózat gombák vékony fonalaiból, azaz a micéliumból áll, amely a gazdanövénytől kiindulva a felszín alatt pár méterre is elér gombánként. Így adott régióban az összes növény érintve van és kapcsolatban áll a többivel. A gyökér–gomba kapcsolatot mikorrhiza kapcsolatnak hívjuk, és mindkét fél számára előnyös: a növény szénhidrátokat választ ki a gombának, amely cserébe segít a víz- és tápanyagfelvételben (pl. foszfor, nitrogén) a gazdanövényének.

 

 

mikorrhiza  a gombák és a növények között kialakult szimbiózis egyik formája.

A gomba micéliumából kiinduló gombafonalak behálózzák a gazdanövény gyökereit, a kétféle élőlény kölcsönösen segíti egymás tápanyaghoz jutását. A mikorrhizaképzés jelenségét a 19. században fedezték fel, és az 1980-as években ismerték fel, hogy a mohák és a szövetes növények fajainak legalább 80-90%-a él együtt ilyen módon gombákkal.

 

Ez az együttlét mindkét félnek előnyös: a gomba olyan mennyiségű tápanyagot képes felvenni, amihez a növénynek nincs elegendő gyökérfelülete. A gomba micéliuma egyenesen a gyökérbe juttatja ezeket a nélkülözhetetlen ásványi anyagokat, ezáltal meggyorsítja társa növekedését. A növény cserébe értékes cukrot és egyéb tápanyagot juttat partnerének.

A legrégebbi leletek azt bizonyítják, hogy ez a kapcsolat már 500millió éve létezik a növények és gombák között!! A természetben ez a szimbiózis a növények 90%-ánál megtalálható, némely növénynél elengedhetetlen a létezéshez!!!

A mikorrhiza gombák segítségével olyan környezetben is meg tudnak telepedni növények, ahol egyébként nem lenne rá lehetőségük.  Pl. Alföldi fenyőtelepítések úgy értek célba, hogy a fenyők eredeti élőhelyéről hoztak tűleveles avart, amit a gyökerek alá tettek, ezzel meghonosítva a segítő mikorrhiza gombákat.

Kutatások bizonyították, hogy a mikorrhiza gombák a föld alatt kapcsolatban vannak más gyökérkapcsolatokkal, és ezzel egész erdőrészeket tudnak "irányítani".

 

 

Miért fontos ez nekünk?

Mert a forgalomba hozott különböző állagú mikorrhiza keverékeket, bárki bártran megvásárolhatja, hogy felturbózza növényeit.

Az keverék nem csak egy gomba, hanem spórák 100ezreit tartalmazza endo- és ektomikorrhiza gombákból és jótékony baktériumokból a maximális hatásért!

Kapható granulátum, vízben oldható, tabletta, gél és por formában. Mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbbet. Csíráztathatja benne a magokat, bekenheti vele növények gyökerét vagy egyszerűen szétszórhatja a kertben...

 

 

A Mikorrhiza gomba növeli:

 

  • a gyökérnövekedést
  • a tápanyag felvételét
  • a levelek növekedését
  • a virágzat növekedéset
  • a hozamot

 

A Mikorrhiza gomba csökkenti:

 

  • az átültetési sokkot
  • az aszály által okozott stesszt
  • a vízfelhasználást
  • a tápanyag használatot - 25%-al

 

 

Érdekesség:

Az orchidea fajok egyedi szaporodásáról... 

Az orchideák toktermésű magja rendkívül kicsi, ugyanakkor 1000-4millió magvacskát tartalmaz, ami szél útján terjed. Szikanyagot nem tartalmaz, teljesen mentes bármiféle tápanyagtól. Ezeknek a magoknak esélye sincs a mikorrhiza gombák kapcsolata nélkül... Ha a találkozás megtörtént, a fejlődés első szakaszában a növény egy kis halvány orsószerű képződményt növeszt, aminek megerősödése évekig is letarthat!! Ezalatt a növény a gombán élősködik!! Ezen időszak után kezdenek csak fejlődni a levelek és a gyökérzet a hajtáson!