A jövő - A jelen

 

A mezőgazdasági robot reggel önmagától kiáll a színből, kimegy az ültetvényre, növényházba, elvégzi az aznapra kiadott munkákat, közben az okos telefonunkra jelentéseket küld a munkafolyamatok állásáról, a munkák végeztével pedig önállóan visszamegy, beáll a helyére és feltölti magát.

Utópisztikus jelentnek tűnik egy amerikai sci-fi- ből. Pedig ez a valóság...

Ami pár évvel ezelőtt még távoli jövőnek tűnt, az lett mára a jelen.

 

Már a legalapvetőbb munkafolyamatok ellátására sem találunk megfelelő emberi munkaerőt, viszont a jó minőségű mezőgazdasági termékek iránti kereslet egyre csak nő.

Erre talált megoldást Franciaországban két fiatal mérnök. Megalkották a mezőgazdasági robotokat.

 

Naïo Technologies francia kisvállalat robotjai már Magyarországon is elérhetők.

Robotjainak és eszközeinek teljes skálája az egészséges és termelékeny mezőgazdaságra összpontosít, a környezet teljes tiszteletben tartása mellett.

 

A mezőgazdasági robotok három éve vannak kereskedelmi forgalomban, és nagyjából 150 darab működik belőlük főként Franciaországban, Németországban és Angliában. Hamarosan azonban a magyar kertészek, szőlészek és gyümölcstermelők is vásárolhatnak Naïo agrobotokat.

 

Egy Naïo agrobot jelenleg nem olcsó beruházás, hiszen a viszonylag kis darabszám miatt a legegyszerűbb mezőgazdasági robot is 26 ezer euró, tehát nagyjából 7-8 millió forint, így a termelők nagy része valószínűleg nem engedheti meg magának. A jövőben ugyanakkor a gyártási ütem növekedésével egészen biztosan csökkenni fog az ár.

A franciaországi tapasztalatok azt mutatják, hogy az ottani viszonyok mellett akár már 1 év alatt is visszajön a termelőnek a befektetés. A munkaerő hiánya és annak magas ára miatt ugyanis felértékelődött a mezőgazdasági robotok jelentősége. 

 

 

Jelenleg 4 robot típus közül választhatunk:

 

OZ, sor, tőke és sorköz művelő, kisméretű gyomirtó robot

DINO, nagy teljesítményű művelő robot, nagyméretű kertészeti ültetvényekhez

TED, szőlő ültetvény művelő robot

BOB, szállító robot szőlőültetvényekhez

 

 

 

 OZ440 Kapáló- gyommentesítő robot- A legkisebb

„A Naïo agroboto önálló munkára képes. Ha megadjuk neki, hogy hol kezdje a műveletet, hogy milyen a sortáv, a tőtáv, a sorok hossza és hány sort akarunk megművelni, akkor mi elmehetünk más ügyet intézni, a gép pedig precízen, sebészi pontossággal elvégzi a feladatot. Egy óra alatt nagyjából 1000 métert képes kigazolni, illetve megkapálni. Önállóan érzékel, sztereo kamerái, lézeres távolságmérői és számos más érzékelője is van, amik segítségével elől-hátul 180 fokban érzékeli a talajfelszínt, a kultúrnövényt. Emellett GPS rendszerrel is ellátták, így RTK-val valóban rendkívüli pontosságra képes”

„Ha adott esetben például a paradicsomnál beírjuk, hogy a növények 50 cm-es tőtávra vannak ültetve, egy sor 200 méter, és ebből 20 van, akkor az alapadatok alapján elvégzi a munkát. A finomhangolást már a robot saját maga végzi, figyelembe veszi többek között a növény nagyságát, így abban nem keletkezik sérülés”.

 

 

TED- A szőlőültetvények többfunkciós robotja

Egyetlen robot képes művelni, gyommentesen tartani kb. 25ha ültetvény felületet. Fő feladata a nem kívánt gyomnövények mechanikus gyomirtása, és a talaj művelése. A robot egyéb funkciókat is integrál, például a kaszálás, nem kívánt levelek eltávolítása és különböző vágási, metszési műveletek.

 

 

DINO- nagy teljesítményű művelő robot

Úgy tervezték, hogy a növényeinket önállóan, emberi felügyelet nélkül tartja karban, megműveli, gyomlálja az ültetvényt.

Rugalmas és skálázható. A traktorokhoz hasonlóan lehetőség nyílik a munkaeszközök cseréjére, így alkalmazkodva a különböző munkafolyamatok, talajok és a növények igényeihez. DINO sokféle munkát el tud végezni, ültet, vet, kaszál, kapál, permetez, metsz, gyommentesít, stb.

A nagyméretű növényi gyomirtó robot elektromos hajtással rendelkezik, sokkal kevesebb energiát igényel, mint egy traktor.

Könnyebb mint egy traktor, így sokkal kevésbé tömöríti a talajt még akkor is, ha gyakran használják.

 

Amikor a robot befejezi a munkát, Ön szöveges üzenetet kap az okostelefonjára.