A csodálatos Yakut

 

Nem csak a növénytermesztésben, hanem az állattenyésztésben is alkalmazkodnunk kell az éghajlatváltozáshoz és a változó körülményekhez. Van egy olyan haszonállat, ami akár mínusz 60 fokban is képes a túlélésre ez az állat, a Yakut szarvasmarha. /de sokkal több extrém tűrőképességű fajtára lenne szükség, ha nem akarunk kiszolgáltatottá válni az időjárásnak./

 

 

Ezt a rendkívül igénytelen fajtát – sok más fajtával együtt – a kihalás veszélye fenyegeti. Jelenleg csak 1500 példány maradt meg belőle.

A felnőtt tehén maximális súlya alig több mint 350 kg, bőséges táplálkozás és gazdag étrend mellett.A bikák súlya 400-500 kg körül mozog.

A kemény klimatikus életkörülmények ellenére a Yakut tehén erős és egészséges utódokat szül. A szülések és a szülés utáni időszakban a borjak túlélési aránya legalább 97-98%. A borjú kicsi, legfeljebb 20 kg.

 

 

 

A Yakut tehénfajtát a szarvasmarhák között, a tenyésztők elhanyagolták. 

Pedig a belőlük származó tej és hús jóval magasabb minőségű, zsír tartalmú és hasznos mikroelemekben gazdag, mint mesterségesen kitenyésztett fajtársaiké.

 

 

A tejelő tehenek mutatói azonban, szerények. A nap folyamán 5-7 liter tejet adnak.

De az íze kiváló: egyedülálló zsírtartalma akár 11%.

 

 

E tehénfajta fő jellemzője a vastag, enyhén hullámos gyapjú. Télen hidegben a gyapjú sűrűsége és hossza többszörösére nő. Ennek a tulajdonságnak köszönhetően a tehenek a szabad levegőn élnek, mínusz 50 fok alatti hőmérsékleben.

 

 

Bármilyen éghajlati viszonylatban élhetnek.

 

 

Az egyik fő hátránya a szőrmével borított tőgy, apró mellbimbókkal. A gépi fejést azonnal el lehet felejtheti, a teheneket kizárólag kézzel fejik.